1

En que consisteix una teràpia Psicològica?

El tractament psicològic és un procés en el que el pacient i psicòleg/a treballen conjuntament per entendre què li està passant al pacient i perquè li passa, i mitjançant diferents tipus de tècniques afrontar la problemàtica que està vivint i augmentar així el seu benestar.

El tractament psicològic potencia les habilitats de les que la persona disposa i fa que n’adquireixi de noves amb l’objectiu que li resulti més fàcil afrontar la situació actual i les que es trobarà en un futur.

2

Quan cal anar al psicòleg?

De vegades ens sentim tristos, nerviosos, tenim por, enfadats, frustrats...

És normal això? Sí és molt normal, les emocions negatives formen part de la vida i és normal tenir-les, encara que no siguin agradables i preferim les positives.

Totes aquestes emocions negatives a banda de normals també són molt útils i positives per nosaltres perquè ens permeten fer coses que no faríem si no les tinguéssim, ens aporten canvis i nous aprenentatges.

Però què passa quan aquestes emocions negatives són molt intenses o molt persistents en el temps? Dons que ens bloquegen i deixen de ser útils per nosaltres, ja que ens impedeixen fer la nostre vida amb normalitat i aconseguir els nostres objectius.

És en aquest moment quan és bo anar al psicòleg.

3

Qui pot necessitar anar al psicòleg?

Tots, en algun moment o altre de la nostre vida, podem necessitar anar al psicòleg.

Tinguem o no un trastorn com ansietat, depressió... podem estar vivint un moment en el que tots els nostres esforços i els del nostre entorn no són suficients i necessitem una orientació d’un professional.

Quan detectem que estem en un d’aquets moments, no hem d’esperar més, és bo que ens posem en contacte amb algun professional.

4

Quina és la diferència entre un psicòleg i un psiquiatre?

Tant el psicòleg com el psiquiatre es dediquen al tractament de la salut mental de les persones, però hi ha diferències.

El psiquiatre és un professional llicenciat en medicina i especialitzat en psiquiatria, el seu tractament es basarà en els aspectes biològics del funcionament mental i per tant serà el que receptarà medicació.

El psicòleg és un professional llicenciat en psicologia, el seu tractament es basarà en els aspectes conductuals, cognitius, socials i les emocions per tractar els trastorns mentals i el malestar, per tant els psicòlegs no podem receptar medicació.

Són dues disciplines que no se solapen, tot el contrari, a la pràctica en els casos que sigui necessari els psicòlegs i els psiquiatres treballem conjuntament per la major eficàcia del tractament.

5

El que explico al psicòleg és confidencial?

Els psicòlegs ens regim per un estricte codi deontològic en el que s’obliga al secret professional, de manera que el que es parli a la consulta des del primer contacte és totalment confidencial i tractat amb el major respecte.

La confidencialitat sempre es dona a la consulta, excepte quan la llei obligui a informar al respecte, això passa en els casos de maltractaments o abusos a menors o en el cas en el que el client tingui la idea de posar en risc la seva vida o la d’un altre persona.

6

Per què em costa tant anar al psicòleg/a?

Quan pensem en anar al psicòleg per primera vegada ens poden venir una gran diversitat de pensaments i sentiments que ens frenen a fer el pas.

Ens pot fer vergonya, vergonya d’explicar els nostres problemes a un professional que no coneixem, de reconèixer que hi ha algun aspecte a la nostra vida que no funciona tal com nosaltres voldríem.

Ens pot fer por d’enfrontar-nos a una situació que no és agradable, de no trobar una solució, del que pensaran els altres: és pensaran que estic molt malament? es pensaran que sóc estrany?

S’ha de ser molt valent i fort per deixar de banda tot aquests pensaments i sentiments, que són molt habituals, i demanar ajuda i enfrontar-nos al nostra malestar.

És important provar una primera visita i veure com amb l’ajuda del psicòleg aquest pensaments i sentiments desapareixen i ens podem centrar a enfrontar-nos al problema que ens ha portat a la consulta.

7

Quina durada tenen les sessions?

Normalment les sessions, tant les d’avaluació com les de tractament tenen una durada de entre 50 minuts i una hora.

8

Amb quina freqüència s’hi ha d’anar?

Encara que cada cas és diferent i es tenen en compte diferents factors, habitualment s’inicia el tractament fent una sessió setmanal.

A mesura que el pacient vagi aprenent nous recursos i augmenti la seva qualitat de vida, les sessions s’aniran espaiant en el temps.

9

Quin és el millor psicòleg per mi?

El millor psicòleg és diferent per cada persona i tu has de trobar el teu.

Ha de ser una persona amb la que es formi una relació de respecte, de confiança i en la que tu t’hi sentis còmode. D’aquesta manera realment podràs treballar el que t’ha portat a la consulta.

De vegades no trobem el psicòleg més idoni a la primera, és per això que jo animo a fer unes sessions i sinó ens sentim agust fem un canvi de professional, però seguint sempre amb l’objectiu de fer un tractament psicològic per millorar la nostre qualitat de vida.

Fes la teva pregunta sense compromís al correu info@bgpsicologia.cat